fredag 19. februar 2016

Kildeoppgave - Andre verdenskrig

I denne oppgaven skal jeg ta for meg de 5 kildene fra andre verdenskrig. De er alle primærkilder, fordi de er de eneste kildene som i dag finnes etter andre verdenskrig, og de vil forbli primærkilder til det finnes eldre utgivelser av disse dokumentene, eller eldre, nye kilder dukker opp. Kildene er talende, fordi de inneholder et budskap i form av tekst, symboler, bilde eller lyd. Alle kildene er beretninger, som betyr at de er rester fra fortiden og kan gi oss informasjon om hendelser fra den tiden de ble til.

Den første kilden er en plakat fra andre verdenskrig, som er satt sammen av bilder og tekst. Den har overskriften "Våpen fra hele Europa - besegler Stalins undergang!". Vi får ut fra bilde og tekst informasjon om hva slags våpen som ble brukt under andre verdenskrig. Det ble blant annet brukt jaktfly, flammekastere, miner, bomber og pansrete kjøretøy. Bildene på plakaten gir oss et overblikk over hvordan de forskjellige våpnene og fabrikkene så ut, og hvordan de fungerte under krigen. Teksten på plakaten beretter at Tyskland og Sovjetunionen kjempet mot hverandre under krigen. Plakaten tyder til at Sovjet var veldig underlegne under andre verdenskrig i forhold til Tyskland, etter som Tyskland hadde vitenskapsmenn med moderne kunnskaper, ingeniører og arbeidere med gamle tekniske tradisjoner, rikelige forekomster og verdens største råjernsproduksjon som sikret dem det europeiske forsprang, ifølge teksten på plakaten. 

Den neste kilden er igjen en plakat. Denne plakaten bærer preg av tekst og bilde, og på plakaten kan vi se bilde av en SS-soldat og en mann med en vikinghjelm på hodet. På plakaten står det "Nordmenn - Kjemp for Norge" i stor tekst, og en litt mindre tekst hvor det står "Meld deg i Stortingsgata 12 OSLO". Denne kilden er en normativ kilde, ettersom det ligger et ønske bak den. Jeg tolker det som et ønske om at Nordmenn skal engasjere seg i krigen, at de skal dra ut i kamp. Jeg tror de har plassert inn en viking på plakaten, istedenfor en norsk soldat for å spille på nordmennene sin nasjonalfølelse. Plakaten forteller oss også om utrustningen til SS-soldatene under andre verdenskrig. Denne kilden kan brukes som en levning. Den forteller oss at Norge ikke kjempet for Tyskland under krigen, men mot. Hvis Norge hadde vært på Tysklands side, hadde ikke denne kilden vært et behov.

Den tredje kilden er også en plakat. Denne er preget av teksten "Med Waffen-SS og Den norske legion mot den felles fiende….. mot Bolsjevismen". På plakaten ser vi bilde av en SS-soldat og en norsk offiser som gir hverandre et håndtrykk. Waffen-SS er den best trente ordinære tyske hær, altså en SS-soldat er en tysk soldat. Som på den forrige kilden spiller denne kilden også på den norske nasjonalfølelsen, ettersom det er et vikingskip i bakgrunnen. Det kommer tydelig frem at Norge kjempet sammen mot den felles fienden, mot Bolsjevismen. Denne plakaten beretter til nordmenn at Bolsjevismen, altså Sovjetunionen, er fienden.

Den fjerde kilden er ett verdenskart som viser hvilke land som allierte seg under andre verdenskrig. Verden så ut til å ha vært delt inn i tre grupper: 2 involverte og 1 nøytral. De nøytrale områdene var de som vi kan se er hvite på kartet, som Afrika, Sør-Asia og store deler av Sør- og Mellom-Amerika. Her ser vi også at Norges naboland var nøytrale under krigen. De involverte vil da være aksemaktene og de allierte. Under aksemaktene ser vi Tyskland, Japan, Italia, Ungarn, Bulgaria og Romania. Under de allierte finner vi USA, USSR, Storbritannia, Kina, Australia og mange andre store land og områder, samt Norge. Kilden beretter at aksemaktene var i stort undertall. Som levning forteller kilden oss at Tyskland ikke var så overlegne som det virker som de var. 

Den siste kilden er et er radiosending fra NRK, satt sammen i form av bilde og lyd. Radiosendingen er sendt fra London, ettersom NRK flyttet virksomheten sin dit under krigen. Kilden forteller om nye hendelser i kobling med krigen. I lydklippet kan vi høre om at den norske overkommandoen har sendt ut et melding om at det evakueres 500-600 mennesker fra Sørøya i Vest- Finnmark, og at Amerikanske bombefly har flydd over Tyskland. Deretter følger 13 særmeldinger som hemmeligholdt viktige beskjeder. Kilden kan brukes som en levning. Vi skjønner nå at radioen var et viktig kommunikasjonsmiddel i krigen, og det antas at Norge og Storbritannia samarbeidet under andre verdenskrig.  


1 kommentar:

  1. Veldig mye bra i denne oppgaven! Du har også god struktur på avsnittene. Det jeg savner er kanskje en klarere avslutning, og at du bruker noe mer tid på å se på kildene under ett. Også det å bruke kildene som levning er noe bu bør se litt nærmere på. Godt jobbet!

    SvarSlett